Projekter

Skolen við Streymin

Sunda Kommune skal bygge en ny skole, som er 2 etager med skolelokaler, grupperum, bibliotek, personalelokaler, kontor og forberedningslokaler til lærere. Der er også en idrætshal i skolen. Den nye skole bliver bygget som en ekspandsion af den gamle skole. Det samlede areal på den nye skole er ca. 3.000m². SMJ har været med til at gjort brandprojektet for bygningen.

Bygherre: Sunda Kommune

Hoved entreprenør: Jóan Petur Vang

Jord entreprenør: HZ Gravimaskinur

Rådgivere: Brim arkitekter, LBF, PB Consult, Steingrund akustik og SMJ Rådgivende ingeniører

Vandværket i Villingardali

Projektering af vandværket i Villingardali, sum leverer vand til Tórshavn, var en meget svær stor udfordring for SMJ i 1985-1988. SMJ havde ansvar for projektstyring og projektering af alle rør installationer. Ingeniørstuen og Viggo A. Hansen var også rådgivere. Phil & Søn, HOH vandteknik, Leif Mohr og Demich byggede vandværket.

Et video af konstruktionen af vandværket i 1987:

Hovedsæde hos Føroya Tele

Hovedsæde hos Føroya Tele blev overdraget til bygherren i 2003. Bygningen blev, som den første nogensinde på Færøerne, planlagt i fællesskab. Bygningen er godt forsynet med teknologi. SMJ har haft ansvar for HVS, ventilation, sprinklersystem, rumslukningsanlæg, hovedkølesystem, telecentralerne, tilslutning til fjernvarme systemet, nødstrømsanlæg og CTS anlæg. Bygningen har naturlig ventilation.

Kloaktunnel i Kúrdali

Arbejdet at lave et nyt afløb af hovedkloak i Kúrdali begyndte i 2005. Arbejdet omfatede at skifte ud kloakafløb fra Brekkutúni og ned i Kúrdal og at bore en kloaktunnel.

Man havde interesse i at løse opgaven så miljøvenligt som muligt. Derfor blev der blandt andet boret igennem Kúrdalsbenið og ud i en dypde på 8 meter. En løsning, der ikke er synlig i miljøet.

Arbejdet blev færdigt i august 2006.

Skolen við Løgmannabreyt

Den nye børneskole við Løgmannabreyt er nok det første projekt på Færøerne, hvor licitationsmaterialet ikke bliver printet ud, men det fåes blot digitalt på internettet. Arbejdet påbegyndte den 1. aug 2006, og den 1. del af bygningen blev taget i brug til skolestart 2008 som planlagt. Bygningen er planlagt i hovedentreprise med indbudt licitation. Bygningen har blandt andet naturlig ventilation med specielle installationer til speciallokaler og tandlægelokaler.

Rådgivere: Árni Winther Arkitekter, LBF, KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

SMS

Ombygning/nybygning af SMS begyndte i 2006. Projektet er planlagt i flere trin, hvor butikker var lukket mindst muligt, imens ombygningen foregik. Projektet var planlagt i fællesskab. De nye buttikker åbnede igen sidst i oktober. Projektet blev færdigt i 2007.

Rådgivere: KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Tofta skole

Projektet omfatter om- og tilbygning af værende skole.

Projektet har som et prøveprojekt fået solenergi som tillæg til opvarmningen. Dette er indtil videre det største solenergi anlæg på Færøerne. Bygningen har naturlig ventilation.

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: A. Isfeld & G. S. Hansen Arkitekter A.F, SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2006-2008

Beredskabsplaner og stortræninger for undsøiske tunnellerne.

For Vágatunnellen 2002 og Norðoyartunnellen 2006 har RM Gruppen/SMJ gjort beredskabsplaner i samarbejde med de færøerske myndigheder planlagt beredskabsplaner. Desuden at gøre beredskabsplanerne var der en stortræning i bægge tunneler flere gange, hvor alle indsatsparter deltog i stortræningen. Opgaven hos SMJ var at planlægge træningerne og at være observatør og samle kommentarer sammen fra træningen i en redegørelse til myndighederne.

Ejere: Vágatunnellen og Norðoyartunnellen

Deltagere: De offentlige indsatsholdene

Arrangør: RM Bólkurin/SMJ Rådgivende ingeniører

Tekniske skole i Klaksvík

Tekniske skole blev udbygget for at tilfredsstille det store brug for moderne undervisningslokaler. Den nye bygning er knyttet til værende skole. Skolen har godt forsynet faglokaler desuden normale skolelokaler, som alle er mekanisk ventileret.

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Fuglark, KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2006-2008

Skolen við Løkin

Runavíkar skole, som er et projekt, som bliver gjort i fællesskab, har gået fremragende. Borgmesteren sætte spaden i den 3. oktober 2006, og skolen blev overdraget til Runavíkar Kommune 12.12.08. Skolen har 18 skolelokaler, speciallokaler som smedearbejde og sløjd, formning/håndarbejde/kunst, grupperum, biologi, fysik og kemi, musiklokale og kantine. Desuden har skole en stor aule og bibliotek, som alle borgere i kommunen kan bruge. Den gamle skole, som blev revet ned i forbindelse med, at den nye skole skulle bygges, var gammel og slidt, og den var også blevet for lille. Så den nye skole er et stort fremskridt for hele kommunen.

Bygherre: Runavíkar Kommune

Rådgivere: Tegnestuen m. Eyðun Petersen, SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2006-2008

Betri bank i Klaksvík

Siden Norðoyartunnellen åbenede i 2006 har Betri bank haft ekspedition i udlejede lokaler i Klaksvík. Med den nye bygning, som står midt i byen, er lokalesomstændighederne betydeligt forbedret.

Bygningen, sum har to etager, har et stort og rumligt ekspeditionslokale, mødelokale, to samtalelokaler, arbejds- og forelæsningslokaler, kantine desuden også de nødvendige tekniske lokaler.

Bygningen bliver mekanisk ventileret i alle lokaler. Desuden er der også vinduer, der er monteret højt oppe i ekspeditionen, som bliver selvvirkende åbnet, hvis der er brug for ekstra ventilation. Mulighed er også for personalet at styre disse vinduer manuelt.

Bygherre: Betri bank

Rådgivere: Árni Winther Arkitekter, KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2007-2008

Gymnasieskolen i Hov

En af de nyeste gymnasieskoler på Færøerne er den i Hov. Bygningen er forsynet med moderne undervisningslokaler og passende lokaler til forskellige fag. Foruden at skolen bliver brugt til gymnasium, så er sundhedsplejerskeskolen der også. Ventilationen i skolen er naturlig.

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Árni Winther Arkitekter, KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2007-2008

Gymnasieskolen i Vestmanna

Gymnasieskolen i Vestmanna har i mange år holdt til i små lokaler højt oppe i Vestmanna. Med den nye bygning er lokaleomstændighederne forbedret betydeligt, fordi at undervisningslokalerne er blevet større og mere moderne. Som billedet viser, så er den nye skole lokaliseret helt nede ved havstokken.

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: MAP Arkitekter, KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2007-2008

Havvandsvarme til Articon i Skála

SMJ har haft ansvar for projekteringen af det nye havvands varmepumpe-system. Projektet er udført i samarbejde med Articon, Demich og Jarðfeingi.

Det nye varme-system i Articons hal i Skála er et havvands pumpe-system, hvor havet bliver pumpet ind i en varmeveksler, hvor varmepumpen er knyttet til. Udregninger viser, at COP kommer til at være mere end 4. Bygningen bliver opvarmet med varmeblæsere, ventilation og gulvvarme.

Arbejdet blev færdigt i september 2009.

Bygherre: Articon

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2008-2009

Energiregistrering

Energiregistrering af bygninger i Tórshavnar Kommune.

Ejer: Tórshavnar Kommune

År: 2008

Tórshavnar Kommune har i tråd med den overordnede energipolitik hos Landsstyret sæt en undersøgelse i værk.

Undersøgelsen bliver udført for at analysere, hvordan energiforholdene er i alle bygninger, som Tórshavnar Kommune ejer.

Det gennemsnitlige forbrug viste sig at være 243 kWh/m²/år.

SMJ har gjort det 1. trin, som nu er præsenteret for byrådet og de parter af administrationen, der har ansvar af området.

Undir Kongavarða

Projektet omfatter beboelsesblokker og rækkehuse. SMJ har haft ansvar for projektering af kloak, fjernvarme og HVS.

Rådgivere: SNA, LBF og SMJ

Byggeår: 2008-10

Energibesparing i offentlige bygninger

SMJ deltager i et undersøgelsesarbejde at lave energibesparinger i offentlige bygninger.

Det Færøeske Landsstyre har taget en beslutning om at prioritere energibesparelser i offentlige bygninger højere. I forbindelse med dette deltager SMJ sammen med andre rådgivere i et undersøgelsesarbejde sammen med Landsverk.

Det bliver en mæt helhedsbeskrivelse af udvalgte bygninger, herunder energiforbrug og tilstandsbeskrivelse.

Ud fra helhedsbeskrivelsen bliver det anbefaldet til at gøre noget for at formindske eneriforbuget, og hvor der bliver taget højde for byggeteknik og arketektonik.

Vindmøller til produktion af elektricitet

Ellevandøreftersynet har budt ud “Tilladelse til produktion af elektricitet fra vindenergi” i maj 2010. Et af de selskaber, der deltog var, sammenslutningen mellem Effo og Navia. Den 11. februar blev ansøgningen afleveret til Ellevandøreftersynet.

Det blev søgt om at gøre 3 vindmøller i Neshaga.

SMJ deltog som rådgiver og samordner hos sammenslutningen mellem Effo og Navia.

Bygherre: Effo og Navia

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: Udbydning 2011

Fjernvarme til udstykningen i Mylnutjørn

Den nye udstykning med byggegrunder på 200 kvadratmeter i Tórshavnar Kommune bliver indrettet med fjernvarme.

SMJ sammen med Fjernvarmeforeningen har planlagt og stået for fjernvarmearbejdet.

Bygherre: Fjernvarmeforeningen

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2010 og 2011

Saltsiloen i Drelnesi

Den gamle og specielle industribygning i Drelnesi bliver ombygget til et moderne musik- og kunsthus. A. P. Møller Mærsk fonden, Løgtingið og den danske rigskasse har finansieret projektet.

Rådgivere: Albert Isfeld og Gudmund Hansen Arkitektar, Preben Hansen, Martin E. Leo og KJ Elråd

Boðanesheimið

Et af Tórshavnar Kommunes nye store byggeprojekter er plejehjemmet Yviri við Strond – Boðanesheimið.

Det blev begyndt med at grave om fåråret 2011. Der er 64 værelser tilsammens delt op i 4 enheder. Bygningen har også en storkøkken og rumlige fælleslokaler med nødvendige bekvemmeligheder. Boðanesheimið er også blevet omtalet på den danske ingeniørside Ingeniøren

Bygherre: Tórshavnar Kommune

Rådgivere: SNA, A. Isfeld & G. S. Hansen, LBF, Martin E. Leo, SMJ Rådgivende ingeniører

Plejehjemmet i Vestmanna

Det nye plejehjem i Vestmanna er indrettet med værelser med tilhørende speciallokaler. Alle værelserne er på samme sal, imens de større lokaler og køkkenet er i den nedere sal. Foruden de 24 værelser har plejehjemmet også speciallokaler, ergo- og fysioterapi og en storkøkken. Dertil er også lokaler til personaler og teknologi.

Bygningen er lokaliseret på Grønanesi, hvor der er udsyn over Vestmannafjørð.

Gravningen i området begyndte om efteråret i 2010.

Plejehjemmet i Vestmanna

Bygherre: Vestmanna Kommune

Hovedentreprenør: Kanjon

Rådgivere: SNA, LBF, KJ Elråd, SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2010 – 2012

Forsamlingsbygning hos Betesda

KJ Elråd har projekteret alle lys-, kraft-, svagsstrøm og brandtekniske indlægninger i forsamlingsbygningen. KJ Elråd har også tegnet (dokumenteret) alle installationer i forbindelse med lyd, effektlys og video. Den gamle bygning blev revet ned i mars 2012 og to år senere i mars 2014 stod den pæne bygning klar til brug.

Bygherre: Betesda

Hovedentreprenør: Kanjon

Rådgivere: Fuglark og KJ Elråd

Byggeår: 2012-2014

Kollektiv til sindslidende

Et kollektiv til folk med sindslidelse bliver bygget i Eystan Heyg i Tórshavn. I henhold til forslaget fra MAP Arkitekter, er kollektivet ikke en bygning, men kan hellere kaldes en bydel. I projektet er der plads for 16 lejligheder på 35 kvadratmeter. Der er et fælleslokale, hvor der er mulighed for at lave mad og spise i fællesskab med andre og lave forskellige hobbyer. Et vaskeri er koblet til fælleshuset, som alle indbyggere kan bruge.

Arbejdsejer: Social ministeriumet

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: MAP Arkitekter, Ingeniørstuen, PB Consult og KJ Elråd

Fjernvarmetilslutning til Berjabrekku

I forbindelse med, at Fjernevarmeforeningen har gjort en aftale at levere fjernvarme til Berjabrekku, bliver tilslutning gjort fra fjernvarmenetværket til varmecentralen i Berjabrekku, og en ny veksler kommer i varmecentralen. Det samlede arbejde er forventet at blive færdigt om sommeren 2012.

Bygherre: Fjernvarmeforeningen

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Entreprenører: Andrias Berg og MEST

Beskyttede boliger i Runavík

Det er stor mangel på beskyttede boliger til folk med begrænset førlighed. Det har den politiske myndighed også vedgået. Derfor har landsstyreskvinde i sociale anliggender, Annika Olsen, besluttet sig for at stoppe med at købe normale boboelseshuse og ombygge dem til kollektiver, men hun vil hellere begynde en proces at bygge nye moderne boliger, som over tid kan erstatte nogle af de værende kollektiver.

Arbejdsejer: Social ministeriumet

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Kontrast, LBF, SMJ Rådgivende ingeniører

Skolen á Giljanesi

Efter det var bekræftet, at den gamle skole á Giljanesi ikke skulle renoveres, blev besluttet at reve den ned og bygge en ny skole.

Den nye skole kommer til at være bygget i to trin. Det første byggetrin omfatter klasselokaler og administration, imens det andet byggetrin omfatter blandt andet speciallokaler.

Bygningen med tilhørende teknologi og ledninger er tilrættelagt til et lavenergi-system. På den måde er det let at udskifte kedler med alternative energikilder, som f.eks. varmepumper. Ventilationen er styret efter behov, således at klasselokaler og andre lokaler bliver ventileret efter præcis det behov, som hvert lokale har. Det betyder, at det samlede luftskifte, og dermed også driftsomkostningen, bliver så lidt som muligt.

Bygherre: Vága Kommune

Bygherrerådgiver: Råd

Rådgivere: SNA, LBF, SMJ Rådgivende ingeniører

Stortræning COSL Pioneer

I forbindelse med, at Statoil prøveborede i Brugdan II ved Færøerne i 2012, blev en stortræning planlagt, hvor beredskabsplanen blev afprøvet i praksis. De deltagende parter i den daglige beredskab var repræsenteret i træningen. SMJ, RM Group og ResQ planlagde træningen, var observatører og samlede kommentarer sammen fra træningen i en redegørelse til arrangøren.

Tilrettelægger: Statoil Faroes

Deltagere: Beredskabet i forbindelse med olieeftersøgning på Færøerne

Arrangør: SMJ Rådgivende ingeniører

Institution for multihandicappet børn og unge i Runavík

En institution bliver bygget i Eysturoy til børn og unge med multihandicap. Institutoinen skal omfatte dag- og aflastningstilbud. Planen er at koordinere alle tjenesterne et sted, således at tilbuddet, som i dag er revet i stykker, bliver i fremtiden et sammenhængende samlet tilbud til børn og unge med multihandicap.

Arbejdsejer: Social ministeriumet

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Arkitekter 99, HMP Consult, PB Consult og KJ Elråd

Skoleinstitut ved Marknagil

Den tekniske skole i Tórshavn, Færøernes Handelsskole og Færøernes Gymnasium har længe haft trange og umoderne lokalesomstændigheder. I flere år har der været nødvendigt at afvise ansøgere på grund af trange i omsændighederne. De seneste år har der været arbejdet med flere forskellige forslag til at forbedre disse omstændigheder for skolerne. 26. maj 2008 var det vedtaget at skoleinstitutet til disse tre skoler skulle bygges ved Marknagil i Tórshavn.

Arbejdsejer: Kulturministeriumet. Bygherre: Landsverk. Rådgivere: Team Fuglark (Fuglark, BIG, Martin E. Leo, Sámal Johannesen, Lemming & Eriksson og SMJ Rådgivende ingeniører)

SEV Fossáværket i Vestmanna

Efter at turbinerne i Fossáværket i Vestmanna er renoveret, er selve bygningen også renoveret. Bygningen er beklædt af ny med isolering, og lokalerne indenfor er blevet sat i stand, så bygningen er så godt som ny. Ventilationen i turbinelokalet er gjort af ny, så nu bliver luften taget ind fre den øvre sidem og nyt afkast er ned mod havet. Før var lufttilførslen ned mod havet og afkastet op over taget. Bygningen er ikke ændret i udseende, selv om den er totalrenoveret.

Bygherre: SEV

Bygningsentreprenør: Articon

Ventilationsentreprenør: RenoVent

Rådgivere: Árni Winther, SMJ Rådgivende ingeniører

Bygningsår: 2013

FSF huset ved Tórsvøll

Det blev begyndt at grave den 21. januar 2013 til det nye FSF-hus på Tórsvøll. Det bliver bygget, hvor tilskuerpladserne i syd var.

Det nye FSF-hus bliver det nye andsigt og indgang til den nye, opgraderede Tórsvøll, og er en del af en større samlet plan hos Tórshavnar kommune for hele Gundadal. Foruden lys, kunst græs og nyt FSF-hus, skal Tórsvøllur indesluttes. Alt arbejdet at opgradere Tórsvøll kommer til at koste et sted imellem 60 og 70 mio. kr. Tórshavnar kommune, Færøernes Fodboldforeningen og UEFA betaler beløbet sammen.

Bygherre: FSF

Rådgivere: MAP arkitekter, Ingeniørstuen, PB Consult og KJ Elråd

Beskyttede boliger i Klaksvík

Det er stor mangel på beskyttede boliger til folk med begrænset førlighed. Det har den politiske myndighed også vedgået. Derfor har landsstyreskvinde i sociale anliggender, Annika Olsen, besluttet sig for at stoppe med at købe normale boboelseshuse og ombygge dem til kollektiver, men hun vil hellere begynde en proces at bygge nye moderne boliger, som over tid kan erstatte nogle af de værende kollektiver.

Arbejdsejer: Social ministeriumet

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Arkitekter 99, HMP Consult, PB Consult og KJ Elråd

Udvidelse af oliesystemet til Vágar Lufthavn

Det er en udbygging af værende oliesystem, som EFFO har i Vágar Lufthavn, og sum giver brændstof til flyvemaskiner og helikoptere. Udbyggingen omfatter udvidelse af hovedledning og også to nye påfyldningspladser til flyvemaskiner, så de også kan bunkre brændstoffet på den nye standplads.

Bygherre: EFFO

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Projektering: 2013

Bygging: 2013

Tekniske skolen i Klaksvík

I forbindelse med at uddannelsestilbudet i tråd med madvareuddannelsen er forøget, er der brug for at prioritere omstændighederne i lokalerne til madvareuddannelsen. I denne forbindelse bliver omstændighederne til HF også forbedret. Tekniske Skolen bliver ud- og ombygget, så den rummer disse to uddannelsestilbud. Projektet omfatter udvidelse og tilpasning af Tekniske Skolen i Klaksvík, så den tilvejebringer tilfredsstillende lokale-omstændigheder til Højere Forberedelseseksamen ‘HF’ og Madvareuddannelsen ‘MVU’, men projektet opdaterer også omstændighederne for hele skolen.

Bygejer: Kulturministeriumet

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Arkitekter 99, HMP Consult, PB-Consult og KJ Elráð

Fjernvarmecentral i Klingren

Den nye varmecentral hos Fjernvarmeforeningen i Klingren kommer til at have grøn, vedvarende energi. Hvis den ledige energi fra Forbrændingsanstaltet og Sundsværket ikke når dertil, er planen, at en el kedel og store varmepumper skal give energi ind i fjernvarmesystemet. En vandlagertank på 2.000 m³ skal lagre overskudsenergien i fjernvarmenetværket.

Bygherre: Fjernvarmeforeningen

Rådgivere: SNA, LBF, SMJ Rådgivende ingeniører

Opdatering og udvidelse af Kringvarp Føroya

Det er tale om- og udbygning af bygningin hos Kringvarp Føroya, som ligger i Sortudýki.

Som en del af planen om at lægge Sjónvarp Føroya (Færøernes fjernsyn) og Útvarp Føroya (Færøernes radio) sammen, er værende bygning i Sortudýki forandret og indrettet af ny, ligesom værende bygning bliver udvidet. Det er især om administrationsbygningen og produktionsbygningen, som sætter høje krav til lydomstændighederne.

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Kontrast, LBF og SMJ Rådgivende ingeniører

Projektering: 2013-2014

Bygging: 2014-2015

Table top træning

I forbindelse med at statoil kommer til at lave prøveboringer omkring Færøerne, var en teoretisk table top træning afholdt, hvor beredskabsplanen var gennemgået.

De deltagende parter i den daglige beredskab blev repræsenteret i træningen.

Opgaven hos SMJ var at være observatør og samle kommentarer sammen fra træningen i en rapport til arrangøren.

Arrangør: Statoil Færøerne

Deltagere: Beredskaben i forbindelse med olieeftersøgning på Færøerne

Observatør: SMJ Rådgivende ingeniører

Zarepta

Den første del af udbygningen omfatter værelser til pigehold på sommerlejr, spille- og idrætshal og svømmehal. Dertil kommer et udendørs område, som bliver gjort til en parkeringsplads med ca. 100 nye pladser, hvor der også er plads til tre busser. Bygningen er ca. 2300 kvadratmeter tilsammens.

Bygherre: Zarepta

Rådgivere: KJ ELråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Projektering: 2012-2014

Bygging: 2012-2016

Fjernvarme i Gundadal

Dette projekt er en udvidelse af fjernvarme netværket hos Fjernvarmeforeningen. Udvidelsen omfatter hovedledninger i Gundadal, hvor der bliver muligt at knytte bygninge til netværket. Hovedledning bliver lagt op ad Tjaldursvej, og tøjler bliver gjort til indføring til hovedsædet hos BankNordik.

Bygherre: Fjernvarmeforeningen

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Projektering: 2014

Bygging: 2014

Koblingsstation i Húsareyni

I forbindelse med, at SEV skal bygge en vindmøllepark i Húsahaga ovenfor Tórshavn, kommer en bygning til at være bygget, som skal huse tilhørende teknologi. Bygningen skal f.eks. huse en koblingsstation, battarier til møller, transformere og et personale- og gæstelokale. Bygningen bliver ventileret og opvarmet med en kombineret varmepumpe- og ventilationssystem.

Bygherre: SEV Rådgivere: Árni Winther Arkitekte, LBF, PAP og SMJ Rådgivende Ingeniører. Projektering: 2013-2014. Bygging: 2014-

Kirkehus i Hvannasund

Hvannasunds kommune skal bygge nyt kirkehus. Det har i lang tid været mangel på et lokale til forskellige begivenheder, der tilhører kirken.

Hovedentreprenør: Norðhús

Arkitektvirksomheden, Kontrast, har tegnet bygningen, og SMJ har haft ansvaret for EL og HVS installationerne

Lakseopdrætsanlæg i Hellunum

Mowi bygger nyt lakseopdrætsanlæg i Hellunum. Formålet med dette lakseopdrætsanlæg er at øge størrelsen på smoltet inden, det bliver ført ud i havet. Det nye lakseopdrætsanlæg har 20 kar, som optager 3.000 m³ vand. SMJ har haft ansvar for EL og HVS installationerne, dertil også lysimuleringerne.

Bygherre: MOWI

Lívdin

Den store sal har godt 800 siddepladser. Dertil er der et ungdomscenter, der rummer ca. 200 mennesker. Derudover kommer der også til at være en café, administrationslokale, bibliotek, undervisningslokale og omklædnings- og træningslokale. Bygningen har et areal på ca. 2.700 kvadratmeter.

Det er blevet lavet meget for at få æstetik og funktionalitet at få op i en højere enhed. For SMJ betyder det, at alle tekniske installationer bliver lagt, hvor det passer bedst. En sal, der næsten tager tusind folk , har brug for et godt ventilationssystem, som er godt dimensioneret, og som man helst ikke skulle kunne se for godt. Der er store ventilationskanaler, som går ovenfor loftet i den store sal. Det er med til at sikre et godt indeklima i bygningen.

Bygherre: Menigheden Lívdin

FÖRKA

Bakkafrost har investeret i bæredygtighed og cirkulære løsninger, og har opført det første biogasanlæg på Færøerne.

Det nye biogasanlæg, FÖRKA, vil gøre lakseproducenten Bakkafrost i stand til at udnytte organisk affald fra deres egen lakseproduktion samt fra landbrugssektoren til at generere klimavenlig varme og energi.  

På Færøerne stammer halvdelen av elektriciteten fra fossile brændstoffer, og ligesom resten af verden er Færøerne også præget af et ønske om en grøn omstilling både inden for affaldshåndtering, energi- og fødevareproduktion. Det nye biogasanlæg bidrager til en grøn omstilling både indenfor landbrug og produktion af laks, el og varme. Det sker ved at omdanne affald til genanvendelig energi og recirkulere næringsstofferne tilbage til landbrugsjorden. Bakkafrost vandt Business Initiative-prisen i 2019 for projektet.

NIRAS var i samarbejde med SMJ Rådgivende Ingeniører rådgiver på projektet og bidrog blandt andet til udbudsmateriale, forhandlinger og ansøgninger til miljøgodkendelser.

Bygherre: Bakkafrost

Rådgivere: SMJ Rådgivende Ingeniører og NIRAS

Havvandskølesystem

SMJ har projekteret et avanceret havvandskølesystem for Bakkafrost på smoltstationen Strond. Udbudsmateriale og forhandlinger er foretaget af vores projekt team og vi har også haft ansvar for fagtilsyn.

Kølesystemet udnytter den stabile havvandstemperatur rundt Færøerne til at styre temperaturen i fisketankene med høje effektivitet.

Kunde: Bakkafrost
Entreprenører: Articon, KJ, RVtøkni og Signar Kallsberg
Rådgiver: SMJ

Hotel Brandan

SMJ hevur projekterað og havt eftirlit við el-arbeiðstøkuni og verið brunaráðgevi.

Byggiharri: Hotel Hafnia Brandan
Heildararbeiðstakari: Articon, El arbeiðstøka LM electric
Ráðgevarar: Kontrast, PBC og SMJ

Eysturoyartunnilin

SMJ har haft tilsyn med el, SRO og teknisk byggeledelse i tunellen.

Bygherre: P/F Eystur- og Sandoyartunlar
Entreprenører: NCC, med ROXEL og El-service til el-arbejdet.
Rådgivere: Norconsult
Teknisk byggeledelse: SMJ Rådgivende ingeniører
Fagtilsyn El: SMJ Rådgivende ingeniører

Skolen á Fløtum

Der har været behov for en ny folkeskole i den vestlige del af Tórshavn i nogle år. Skúlin á Fløtum bliver bygget for at dække dette behov.

SMJ er med i det vindende rådgiverteam, Eind, som vandt arkitektkonkurrencen tidligt i 2016. SMJ har ansvaret for projekterings- og IKT ledelse, VVS, ventilation, el og brandrådgivning.

Skúlin á Fløtum rummer 850 elever. Skolen er udstyret med den nyeste teknologi og udarbejdet sammen med Tórshavnar kommunu.

Bygherre: Tórshavnar kommuna

Rådgivere: Árni Winter, Zeta, Brim, LBF rådgivende ingeniører og SMJ Rådgivende ingeniører

Lakseopdrætsanlæg på Norðtoftir

SMJ har designet og dimensioneret de tekniske systemer på opdrætsanlægget Norðtoftir. Projektet består af 12.000 m3 fisketakvolume og er omkring 8000 m2 i grundplanen. Formålet med projektet er at producere større fisk på land

– “Vi har sat os som mål at øge produktionen af bæredygtige madvarer på Færøerne de kommende år, og giver dette en samlet produktionskapacitet på 100.000 ton laks på Færøerne. Hvis vi skal række dette mål, skal store investeringer foretages i hele værdikæden. Større smolt er en del af denne strategi, hvor målet et at have en gennemsnitsvægt på 500 gram ved udsættelse. Dette er en del af fremholdende arbejde om at minimere den biologiske risiko, forbedre effektiviteten og øge den samlede produktion.” siger Regin Jacobsen, CEO hos Bakkafrost.

SMJ stået for den komplet tekniske design, projektering og udbud. Det består bl.a. at designe biofiltre, fisketanke, SRO systemer, elforsyning og hydrauliske systemer.

Bygherre: Bakkafrost
Entreprenør: NAC og Articon
Rådgivere: SMJ, LBF og Formo

Havvandsvarmesystem i Klaksvík

Klaksvíkar kommuna arbeiðir við at brúka meir varandi orku í kommununi. Stórar vatn leiðingar verða lagdar í miðbýnum í Klaksvík, sum leiða sokallað brine vatn, sum verður hita av sjógvi í vekslarum.  Upphitingin av bygningum verður framd við hitapumpum, sum eru knýttar til leiðingarnar og brúka upphitaða brine vatnið til at hita svimjihøllina, skúlarnar, ítróttarhallirnar og aðrar bygningar. Við at elektrificera upphitingina við hitapumpum, kemur ein stórur partur av orkuna frá sjónum og hin frá EL. EL parturin verður framleiddur av SEV, har omanfyri helmingurin er frá varandi orkukeldum, so sum vindi og vatni.

Rådgiver: SMJ Rådgivende ingeniører

Lakseopdrætsanlæg á Strond

Bakkafrost bygger et nyt lakseopdrætsanlæg á Strond. Det store anlæg er en del af planen om at øge størrelsen på lakseyngel, inden de bliver sat ud i havet. Det nye anlæg har knapt 60 kar, der kan rumme ca. 30.000 m3 vand.

SMJ har haft ansvaret for brandrådgivning, al installationsarbejdet, herunder projekteringsledelse af installationer, koordination og rådgivning i forbindelse med bygherre, projektering af el og rørsystemer, herunder kølesystem med havvand, fisketransport samt lydsimuleringer.

Bygherre: Bakkafrost
Entreprenør: Articon
Rådgivere: Ósbjørn Jacobsen Arkitekter, Spenn og
SMJ Rådgivende ingeniører

Sundsverkið

SEV udbygger Sundsverkið, hvor station 3 bliver bygget som en tilføjelse til station 1 og 2. Den nye station har 4 motorer. Spildenergien bliver brugt på anlægget og til fjernvarme.

SMJ har haft ansvar for projekteringsledelse, brandrådgivning, myndighedsansøgning, projektering af ledninger i jorden, el systemer, rørsystemer samt været bygherrerådgiver i forbindelse med indkøb af særleverandører.

Bygherre: SEV
Entreprenører: Articon og BWSC
Rådgivere: SNA, LBF Rådgivende ingeniører og SMJ Rådgivende ingeniører

Link til video: https://www.youtube.com/channel/UC9fQgswtQp7q8M1Dz2dNNfA

Fjernvarme

Fjarhitafelagið (fjernvarme selskabet på Færøerne) udbygger vedvarende fjernvarmeforsyningen i Tórshavn. En stor del af Hoyvík er koblet til fjernvarmeforsyningen, de sidste år er der lagt hovedledninger ned til centrum i byen og der bliver konsekvent arbejdet med at få de store varmeforbrugere koblet til fjernvarmeforsyningen. 

Glasir

Ny skole til ungdoms- og gymnasiale uddannelser. Skolens størrelse er 19.500 m² og kan rumme 1500 elever.

SMJ’s opgaver
El-projektering og el-forsyning til skolen, bl.a lysberegninger og maskin- og brandtekniske installationer. Derudover har SMJ haft ansvaret for projektopfølgning og fagtilsyn.

BankNordik

BankNordik bygger nyt hovedsæde i Húsagarður i Tórshavn. Den nye bygning er omkring 3.200 kvadratmeter, og kommer til at huse al den aktivitet, som banken har haft i bygningerne i Niels Finsensgøta og Húsagøta.

Det første spadestik blev taget den 11.12.13 kl. 14.15 af Janus Petersen.

Arbejdet udføres ved hjælp af partneringmetoden, som betyder at rådgivere og arbejdstagere arbejder sammen i tæt samarbejde.

Rådgivere: MAP Arkitektar, LBF, Ráð, PB Consult, KJ Elráð

Koblingsstation á Strond

I forbindelse med øget strømforbrug i Nordøerne, har SEV bygget en ny koblingsstation á Strond for at dække behovet i området. SMJ har haft ansvar for VVS, ventilation og el- og brandrådgivning.

Bygherre: SEV
Rådgivere: SNA, LBF, PAP og SMJ Rådgivende ingeniører
Projekteringsperiode: 2016-2017
Byggeperiode: 2017-2018

Thule air base

I forbindelse med at Greenland Contractors har renoveret forskellige bygninger i Thule Air Base, har SMJ været rådgiver for hovedrenovering af VVS og sprinklersystemer i beboelsesblokke, værksteder og i radarstationen.

Bygherre: Greenland Contractors

Arbejdstager: Brøndum

Byggeår: 2009-2011

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører

Lejrbygning i Grønland

Fonden Qaamasoq har stået for byggeri af nyt lejrhus i Nimerialik, tæt på Eqaluit i Sydgrønland.

Materialet til lejrbygningen er delvist fra tre barakker fra gamle Færingehavn, som blev taget ned, flyttet og genbrugt. Noget materiale fra kirken Betesda bliver også genbrugt ved byggeriet af lejrhuset.

Huset er således indrettet, at 30 personer kan bo der på samme tid.

Rejsegildet blev afholdt i aug. 2011, og byggeriet blev afsluttet om sommeren i 2012.

SMJ har projekteret kloak, VVS og lavet energirammeberegning for bygningen.

Lejrbygning i Grønland

Bygherre: Qaamasoq

Arbejdstager: Frivillig arbejdskraft

Rådgivere: SNA, SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 2010-2012

Nitrifikation og vandkvalitet

Serstakur bakteriukulturur við effektivum nitrifiserandi bakterium, verður í summum førum nýttur, sum kveikjari til nitrifiserandi biofiltrini á smoltstøðum. Hetta verður gjørt fyri at stimbra um verandi nitrifikatión ella stytta um uppstartstíðina í nýggjum skipanum. Við at lata bakteriukultur í skipanina tryggjar man eitt gott nitrifikatiónsgrundarlag, ið gevur bestu kor fyri góðari vatngóðsku og smoltframleiðslu.

Fólk hjá SMJ hava keypt og implementera bakteriukultur fyri bæði Hiddenfjord og Bakkafrost.

Novozymes hevur verið veitari av hesum bakterium. SMJ hevur eftir uppgávurnar fyri Hiddenfjord og Bakkafrost arbeitt beinleiðis fyri Novozymes at menna vøruna til RAS skipanir. Har vit millum annað hava havt hesar uppgávurnar:

  • Doserings útroknari
  • SOP (Standard operating procedures)
  • Fíggjarligir fyrimunir við styttan av uppstarti

Seqi Projekt i Grønland

I juni 2005 begyndte Seqi Olivine projektet i Fiskefjorden i Grønland, hvor en mineby blev bygget i forbindelse med udvinding af olivin til stålproduktion.

Dette projekt blev udført i samarbejde med MT Højgaard og Minelco.

Minebyen er til omkring 50 medarbejdere, og består af lejligheder, forsøgslaboratorium, værksted, veje og kaj, og derudover kraftværk, telekommunikation, vandforsyning, kloaksystem, olielager, heliport, forbrændingsanlæg, o.a.

Byggeriet udføres i partnering.

Tankhus i Sund

SEV bygger tankgård og nyt tankhus i Sund. Formålet er at sikre miljøet mod olielækager.

Bygherre: SEV

Rådgivere: LBF Ráðgevandi verkfrøðingar, Árni Winther Arkitektar og SMJ Rådgivende ingeniører

Fjernvarme over Sandá

Fjernvarmeselskabet på Færøerne lægger fjernvarme over Sandá til boligområderne undir Kongavarða.

Bygherre: Fjarhitafelagið
Rådgiver: SMJ Rådgivende ingeniører

Lakseopdrætsanlæg á Viðareiði

Bakkafrost bygger et nyt lakseopdrætsanlæg på Viðareiði. Det nye anlæg er en del af planen om at øge størrelsen på lakseyngel, inden de bliver sat ud i havet. Størrelsen er omkring 6.000 m2 og indeholder to sale til kar, filtersystemer og bygning til administration. SMJ har haft ansvaret for el og VVS installationer og været i dialog med myndighederne i forbindelse med elforsyning. SMJ har derudover projekteret generator systemet til anlægget.

Bygherre: Bakkafrost
Entreprenør: Articon
Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører og Spenn

DCIM100GOPROG0044653.

Vandledning tværs over Skálafjørðin

For at øge vandmængden på øst siden af Skálafjørðinum, blev en vandledning installeret tværs over fjorden. Desuden det er et nyt rensningsanlæg knyttet til projektet.

Bygherre: Runavíkar Kommune
Rådgiver: SMJ Rådgivende ingeniører
Entreprenør: RTS

Landshospitalet Bygning H

Projektet omfatter en ny sygehusbygning, som kommer til at være omkring 12.000 kvadratmeter stor. Bygningen skal bruges til psykiatrisk center, somatiske sengepladser, rehabilitering, føde- og barselsafdeling og køkken og kantine. Bygningen projekteres efter 3D-modeller ved hjælp af et nyt system, som kaldes BIM. Bygningen bygges nedenfor hospitalets bygning B.

Kontrakten mellem Landsverk og rådgiverne blev underskrevet d. 26. februar 2014.

Bygherre: Landsverk

Rådgivere: Konsortiet Faerport II (Árni Winther Arkitektar, SNA, LBF og SMJ Rådgivende ingeniører)

Udvidelse af Vágsverkið

For at dække el-behovet i Suðuroy, øges Vágsverkiðs energikapacitet. Vágsverkið udvides med en motor, udover at el-net, rørsystem, dagtankhus, tankgård og bygninger bliver opdateret.

SMJ står for bygge- og projektledelsen i dette projekt.

Derudover har SMJ deltaget som betydningsfuld samarbejdspartner for SEV og PAP ved forhandlingerne om valg af motor.

Bygherre: SEV

Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører, P.A. Petersen, LBF og SNA


Skolen á Skúlatrøð

Den nye skole skal forny lokalerne i skolen á Ziskatrøð og være medvirkende i sammenlægningen af skolerne á Ziskatrøð og við Ósánna til en fælles skole. Dette er det største projekt, som Klaksvíks kommune har sat i gang.

SMJ har haft ansvar for tekniske installationer med lokal arbejdskraft.

Byggeherre: Klaksvíkar kommuna
Arkitekter: Fuglark
Rådgivere: SMJ Rådgivende ingeniører, Sámal Johannesen, Steingrund Akustik

Produktionsanlæg i Glyvrar

Bakkafrost bygger en ny fabrik i Glyvrar til både filetering og produktion af færdigvarer.

Produktionsanlægget øger produktiviteten, ved at flere af de nuværende fabrikker samles på ét sted. SMJ projekterer VVS-installationerne i fabrikken.

Bygherre: Bakkafrost

Arkitekt: Teknistovan v/Eyðun Petersen

Rådgivere: LBF, SMJ Rådgivende ingeniører

   

HSO opgave på vindmøllepark projekt

SEV’s nye vindmøllepark
SEV, som er den største energileverandør på Færøerne, bygger en vindmøllepark á Húsahaga, nogle kilometer nord for Torshavn. Projektet giver mulighed for SEV at producere 60% af al behovet for elektrisk strøm på Færøerne, baseret på vand-og vindenergi.

SMJ sundhed, sikkerhed og miljø 
For at imødekomme de strenge sundheds-, sikkerheds- og miljøkrav ønsker Enercon, som er projektets leverandør, en såkaldt sundheds- og sikkerhedsofficer (Health and Safety Officer, HSO). Da SMJ medarbejdere har erfaringer med sundhed, sikkerhed og miljø, har SMJ fået ansvaret for dette område.

Projektleder: SEV
Leverandør: Enercon
HSE: SMJ
Kunde: SEV
Byggeperiode: 2013-2014
Område: Tórshavn

Sjóvinnuhúsið á Vestaru Bryggju

Bygningen, som for nyligt fik nye facader, skal indrettes til kontorlokaler.

Bygningen har fire etager og en stor silo med tre etager. Den øverste etage i siloen indrettes til en foredragssal og de to nederste etager indrettes til kantine.

Bygningen bliver opvarmet med havvand.

Byggeherre: Tórshavnar Havn
Rådgivere: SNA, LBF, KJ Elráð og SMJ Rådgivende ingeniører
Projekteringsperiode: 2013-2014
Byggeperiode: 2014-2018

Byrådssal i Eysturkommunu

Eysturkommune bygger en ny byrådssal. Bygningen bliver bygget á Oyruni i Norðagøtu og bliver ca. 600 m2. Bygningen omfatter byrådssal, reception, kontorpladser og mødelokaler.

Arkitekt: Ósbjørn Jacobsen Arkitektar
Rådgivere: Spenn, Veri-Con og SMJ Rådgivende ingeniører

Vágar Lufthavn

Vága Floghavn udskrev i januar 2011 en konkurrence om totalrådgivning i forbindelse med om- og udbygning af terminalen i Vágar Lufthavn. 4 konsortier deltog i konkurrencen, og FAERPORT konsortiet vandt konkurrencen. Den 17. juni underskrev FAERPORT kontrakt med Vágar Lufthavn om at stå for totalrådgivningen ved projektering og udbud af terminalen.

Udformningen af Vágar Lufthavn A/S’s terminal er inspireret af de britiske barakker, som blev bygget på Færøerne under 2. verdenskrig. Barakkernes karakteristiske bue er her moderniseret, og samtidig ser terminalen ud som en international afgangshal. Udover terminalen bliver en servicebygning bygget, som skal bruges til administrationsbygning for Vágar Lufthavn, Atlantic Airways, Posta og Taks. En del af servicebygningen bliver brugt som

Musikskolen

En ny musikskole på Landavejen. Det er tale om en hovedbygning med træningslokaler foruden en bibygning, som skal bruges som en træningshal. Det er et projekt, der sætter høje krav til lydforholdene.

Bygherre: Tórshavnar Kommune

Rådgivere: Kontrast, HMP, LBF og SMJ Rådgivende ingeniører

Produktionslokale til Apoteksverkið

Apoteksverkið bygger nyt produktionslokale til medicinproduktion i Staravegi i Tórshavn. Lokalerne kommer til at være moderne udviklet og kommer til at opfylde internationale betingelser for medisinproduktion.

SMJ har haft ansvar for projekteringen af HVS, Ventilation og andre tekniske indleggninger.

Bygherre: Apoteksverkið

Rådgivere: Árni Winther Arkitekter, Skantago, KJ Elråd og SMJ Rådgivende ingeniører

Byggeår: 1. byggetrin var færdig ved slutningen af 2009

Landshospitalet

Ombygningen af Landshospitalet startede i november 2006. Projektet, som omfattede at modernisere forhallen på hospitalet, blev færdig i februar 2006.

Det nyeste projekt i forbindelse med Landshospitalet var en sterilcentral, skopi afdeling og kirurgisk ambulatorium.

Dette projekt omfatter en ombygning af B2 og en ny etage på B3.

Ungdomsskole á Kambsdali

Gymnasiet blev udbygget med lokaler til kreative fag og til administration.

Den nye bygning blev bygget i gårdspladsen mellem handelsskolen og gymnasiet. På denne måde blev disse to skoler forenet med et biblio-/mediatek.

Administrationen blev flyttet til den nye bygning og de gamle administrationslokaler blev brugt til nye skolelokaler.

I gården mellem de forskellige bygninger blev der lavet gange af glas.

Bygherre: Landsverk
Rådgivere: Kontrast arkitekter, LBF og SMJ Rådgivende ingeniører
Projekteringsperiode: 2013-2014
Byggeperiode: 2014-2015

Vinnuhúsið

Nyt hovedsæde til Vinnuhúsið á Óðinshædd i Torshavn. SMJ har haft ansvaret for alle el installationer.

Bygherre: Vinnuhúsið

Rådgivere: Fuglark, HMP, PBC, KJ Elráð (SMJ)

Gymnastikhal við Løkin

Den nye gymnastikhal við Løkin i Runavík blev bygget sammen med den gamle idrætshal. Udover at rumme gymnastik, skal den nye hal forbedre omstændighederne for uformelle og uorganiserede aktiviteter, spil, bevægelse og sociale arrangementer. Hallen støtter derfor både foreningslivet og mulighederne for at afholde konferencer.

Bygherre: Runavíkar Kommuna
Rådgivere: BBP Arkitekter, LBF, Búsetur og SMJ Rådgivende ingeniører
Projektering: 2012
Byggeperiode: 2013-2014